Állatorvos Budapesten? - budapesti állatorvos.hu

Mediterrán veszélyek

 

Valós veszélyek a mediterrán nyaralások alkalmával

Leishmaniasis

A leishmaniasis a zoonózisok, azaz az állatokról emberekre is átterjedni képes kórokozók közé tartozó megbetegedés. A betegség egysejtű kórokozója (Leishmania infantum) a trópusi, szubtrópusi, és mediterrán éghajlaton élő Phlebotomus genusba tartozó lepke-szúnyogok közvetítésével képes megfertőzni áldozatát. Ezek a rovarok főként éjszaka aktívak. A leishmania a kutyák súlyos megbetegedését okozza, gyakran halálos kimenetelű.

A betegség tünetei:lappangási ideje a külföldi nyaralástól (fertőzött szúnyog csípésétől) számítva 1 – 18 hónap közé tehető, ezért a tulajdonosok gyakran nem is tételeznek fel összefüggést. A betegségnek két fő megjelenési formája van: a bőr-, vagy cutan leishmaniosis és a szisztémás-, vagy viscerális leishmaniasis, ez utóbbi főként a hasi szervek megbetegedését okozza. Gyakran a két forma egy időben jelentkezik.

A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: testsúlycsökkenés, hasmenés, hányás, szőrhullás, fekélyek a bőrön, máj- és lép megnagyobbodás, nyirokcsomó duzzanat, kötőszöveti gyulladások.

Gyakran alakulnak ki krónikus tünetek is, mint nem gyógyuló ekcéma, szőrhiány az orrháton, a fülkagylókon, és a szemek körül. Az állatok a betegség végső fázisában „csonttá és bőrré” fogynak.
A betegség több hónapos lefolyású. A kezeletlen állatok 90%-a egy éven belül elhullik.

A leishmaniasis jelenleg nem gyógyítható megbetegedés, a halálozási arány rendkívül magas. A betegség ellen hatásos védőoltás nem létezik.

A betegség előfordulása: csak azokban az országokban fordul elő, ahol a lepkeszúnyogok élnek. A fertőzésveszélyes országok Európában: Földközi-tenger vidéke, Portugália, Fran-ciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Görögország, Törökország, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: amennyiben ön május és október között leishmaniával fertőzött országba utazik kutyájával, mindig tartsa az állatot zárt térben napnyugta és napfelkelte között. Használjon a lepkeszúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!


Erlichiosis

A betegség kórokozója széles körben elterjedt a szubtrópusi és trópusi éghajlatú országokban. A növekvő kutyás turizmus következtében Európában egyre északabbra húzódik. A megbetegedést az Erlichia canis nevezetű baktérium okozza, mely a fehérvérsejteket, azon belül is a monocytákat támadja meg. A baktérium a barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus) közvetítésével fertőzi meg áldozatait.

A betegség tünetei: lappangási ideje 8-20 nap, főbb tünetei: lázcsúcsok, nyirokcsomó-duzzanat, orrfolyás, szem környéki váladékozás. Gyakran az első tüneteknek nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget. A betegség krónikus szakaszában kedvetlenség, fáradékonyság, változékony étvágy, nyirokcsomó-, és lépmegnagyobbodás jellemző. A megbetegedésre orrvérzés, vérzések a nyálkahártyákon, valamint izületi bevérzések hívhatják fel a figyelmet. Súlyosabb megbetegedésekben erős vérzések, hányás, légszomj, láz, megváltozott szemszín, valamint vakság alakulhatnak ki.

A betegség gyógyítható antibiotikumokkal, valamint kiegészítő vitaminterápiával, súlyosabb esetekben vértranszfúzió is szükséges lehet.

A betegség előfordulása: elsősorban a szubtrópusi, valamint trópusi éghajlatú országokban, Európában főként a Földközi-tenger vidéke, Portugália, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Görögország, Törökor-szág, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: amennyiben Ön a fertőzés szempontjából kockázatos országok valamelyikébe utazik és lehetősége van rá, kutyáját inkább hagyja otthon. Ha a kutya mégis Önnel utazik, gondoskodjon megfelelő hatékonyságú, a kullancsok távoltartására alkalmas készítményről, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!

Szívférgesség

A betegség kórokozója a Dirofilaria immitis nevezetű fonalféreg, a trópusi szubtrópusi éghajlaton élő Culex, Aedes genusba tartozó szúnyogok nőstény egyedeinek közvetítésével képes megfertőzni áldozatát. A szúnyogokra jellemző, hogy főként az esti, kora éjszakai órákban aktívak, élőhelyeik főként édesvizek környékén találhatók. A szívférgesség a kutyák súlyos megbetegedése, gyakran halálos kimenetelű.

A betegség tünetei: lappangási ideje hosszú, a fertőző férgek fejlődési ciklusa 6-7 hónap. A kifejlődött szívférgek a jobb szívfélben, valamint a tüdőartériában (arteria pulmonalis) telepednek meg és alakítják ki a szívférgesség betegséget. A felnőtt férgek elérik a 24-31 cm hosszúságot. A betegség lehet enyhébb, vagy súlyosabb lefolyású: enyhébb esetekben krónikus köhögés, rossz általános állapot, rendellenes légzés, gyakori hányás jelentkeznek. Súlyosabb esetekben köhögés, szapora szívverés, szapora légzés, a jobb szívfél tágulata, vagy izomzatának kóros megvastagodása, jobb szívfél elégtelenség, glomerulonephritis, májfibrózis, hasvízkór lehetnek a tünetek.

A betegség gyógykezelése lehetséges, de igen kockázatos. A szövődmények kialakulása után gyakran kevéssé sikeres.

A betegség előfordulása: csak azokban az országokban fordul elő, ahol a közvetítő szúnyogok élnek. A fertőzésveszélyes országok Európában: Földközi-tenger vidéke, Portugá-lia, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia, Bulgária, Törökország, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: amennyiben Ön szívférgesség kórokozójával fertőzött országba utazik kutyájával, már indulás előtt használjon olyan hatóanyagot tartalmazó készítményt, amely hatásos a Dirofilaria immitis lárvái ellen. Használjon a szúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!

Dr. Polgár Csaba
BudapestiÁllatorvos.hu

vissza

Kapcsolat

Orvosaink 7-22 óra között hívhatóak.

Betegellátás telefonon előre egyeztetett időpontban, Budapest közigazgatási határán belül.

BUDA: Dr. Polgár Csaba
+36-30-725-14-06

PEST: Dr. Gazsi Nóra

Tisztelt Gazdák! A szolgáltatás a pesti oldalon egészségügyi okokból határozatlan ideig szünetel! Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas időszak:

Hétköznap: 20.00-22.00
Szombaton: 14.00-22.00
Vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7.00-22.00

Éjszakánként, és amennyiben hétvégén, vagy munkaszüneti napokon mi nem vagyunk elérhetőek, a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>