Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>


Macska leukózis

 

A leukózis világszerte egyre elterjedtebb, idült lefolyású, az ellenállóképesség jelentős csökkenésével, gyakran daganatok képződésével járó igen gyakori macskabetegség.

A leukózis világszerte egyre elterjedtebb, idült lefolyású, a lymphoreticuláris szövetek és a vérképzőszervek (amik a szervezet védettségéért és a vérsejtek képzéséért felelősek) megbetegedésével, az ellenállóképesség jelentős csökkenésével, gyakran daganatok képződésével járó igen gyakori macskabetegség.

A még mindig nem teljesen ismert kórlefolyású betegséget a macskaleukózis vírusa (FeLV) okozza. A vírus a fertőzött állatok váladékaival, elsősorban nyállal terjed, de bejuthat a magzatokba is a vemhesség alatt. A terjedésben a macskák közvetlen és tartós érintkezésének, együtt tartásának van döntő jelentősége. A vírus iránt minden korú állat fogékony, a betegség tünetei mégis leginkább 2-4 éves macskákban mutatkoznak. Leggyakrabban a kijáró kandúrok fertőződnek, de a fertőzött állatoknak csak egy része betegszik meg klinikai tünetekben. Gyakori a látens (lappangó) fertőzöttség. Macska leukózis

A lappangási idő 4-6 hét. A vírus először a torok nyirokszöveteiben, a mandulákban és a környéki nyirokcsomókban szaporodik el. Ezt követően vírus az érpályákba tör, viraemia alakul ki, melynek tünetei enyhék. Lázas hőemelkedés, levertség, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzadása észlelhető. A későbbiekben az állat kóros lesoványodását, általános állapotának állandó ingadozását, egyéb fertőző eredetű társbetegségek egyre gyakoribb jelentkezését tapasztalhatjuk.

A vírus a nyálban a fertőzést követően 4-8 hét múlva jelenik meg. A vírus a fertőzött sejtek egy részét daganatosan átalakítja. Tapasztalatok szerint daganatos elváltozások csak a macskáknak 20%-ában alakulnak ki, a többi megbetegedett macska egyéb, nem daganatos kórképek következtében hullik el.

A klinikai tünetekben megnyilvánuló betegség gyógykezelése reménytelen. Az immunrendszer támogatásával, állandó roborálással csupán az állat élete hosszabbítható meg ideig-óráig. A kezelés tüneti, valamint a szövődmények megelőzését szolgálja. Ebből a célból antibiotikum, gyulladáscsökkentő adása is szóba jöhet.

Ma már megfelelő védőoltás van a betegség megelőzésére.

A tenyészeteket, állományokat érdemes a betegségre szűrni, és a fertőzött egyedeket az állományból eltávolítani.

Dr. Gazsi Nóra

vissza