Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>


Macska AIDS

 

Macska AIDS, a macska immunhiányos betegsége

Az egész világon elterjedt, idült lefolyású, az immunrendszer szövetei, és a vérképzőszervek, melyek a szervezet védettségéért és a vérsejtek képzéséért felelősek, károsításával, az ellenálló képesség jelentős csökkenésével járó gyakori, verszélyes macskabetegség.

A betegségeta macska immunhiány vírusa (FIV) okozza,a köznyelvben macska AIDS-nek is hívják, mert sok szempontból hasonlít az emberi AIDS-hez. Ezt a betegséget is retro vírus okozza, de a kórokozó kizárólag macskafélékre veszélyes, embert vagy más állatfajokat nem fertőz meg. A vírus a fertőzött állatok váladékaival, nyállal, vérrel, esetleg tejjel terjed, átjuthat a magzatokba is. A terjedésben a macskák közvetlen érintkezésének, verekedésnek van döntő jelentősége. A vírus iránt minden korú állat fogékony, a betegség lappangási ideje hosszú, akár 4-6 év is lehet, ezért jellemző tünetei az idősebb macskákban mutatkoznak. Leggyakrabban a kijáró, verekedő kandúrok fertőződnek.

A lappangási idő 2-3 hét. A vírus először a torok nyirokszöveteiben, a mandulákban és a környéki nyirokcsomókban szaporodik el. Ezt követően vírus az érpályákba tör, viraemia alakul ki, melynek tünetei jellegtelenek. Láz, levertség, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzanata észlelhetők. Ez az ún.első fázis. A rossz immunológiai állapotban lévő, legyengült egyedek már ebben a korai stádiumban is elpusztulhatnak. A későbbiekben egy hosszú, hónapokig, vagy akár évekig tartó tünetmentes időszak következik. A következő fázisban egyre gyakoribb másodlagos fertőzések tüneteit tapasztalhatjuk (gyakori orrfolyás, hasmenés, kötőhártya gyulladás, stb). A végső, ún. AIDS stádiumban a gyakori, nehezen javuló másodlagos fertőzések mellett étvágytalanság, lesoványodás, vérfogyottság láthatók.

A klinikai tünetekben megnyilvánuló betegség gyógykezelése reménytelen. Az immunrendszer támogatásával, állandó roborálással csupán az állat élete hosszabbítható meg. A kezelés tüneti, valamint a szövődmények megelőzését szolgálja.
A beteg macskák folyamatosan ürítik a vírust, ezzel fertőzve meg újabb és újabb egyedeket, a beteg állatok elkülönítve, zártan tartandók! A háztartásba újabb állat befogadása nem ajánlott, ha mégis ezt tesszük, az új egyed fertőződésének kockázata igen magas. Új állat befogadása csak 2-3 hónappal a beteg halála után ajánlott.

A betegség megelőzésére nem létezik megfelelő védőoltás.

vissza