Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>


Ivartalanítás, fogamzásgátlás

 

A kora tavaszi időszakban a növények megújulását az állatvilág is követi, és ha pillanatokra kihagyó éberségünk gyümölcseként pár hónap múlva szembesülünk – az általában bőséges – kölyökáldással, az külön megpróbáltatásokat jelent...

Kandúr macska ivartalanítása >>>
Nőstény macska ivartalanítása >>>

A kora tavaszi időszakban a növények megújulását az állatvilág is követi, de ez a szépsége mellett bosszantó is tud lenni. Embert kívánó feladat ebben az időszakban mindkét nem gazdájának lenni.

Már maga az ivarzás is hangos és látványos, de ha pillanatokra kihagyó éberségünk gyümölcseként két hónap múlva szembesülünk az általában bőséges kölyökáldással, az külön megpróbáltatásokat jelent.

A cicák akár már 5 hónaposan is ivaréretté válnakInnentől kezdve évente két tüzelésre biztosan számíthatunk, általában a tavaszi és az őszi hónapokban. De a cicák akár 3 – 4 almot is világra hozhatnak évente.

A kellemetlen meglepetések, a nemkívánatos vemhesség elkerülése érdekében már a baj bekövetkezte előtt ajánlatos megtenni a szükséges megelőző óvintézkedéseket.

Ma már a macskák fogamzásgátlásának is számtalan formája létezik!

A különböző hormonkészítmények alkalmazása csak az első tüzelés lezajlása után javasolt. Az ivarzást elhalasztó injekciót a két tüzelés között kell megkapnia a szukának, így a következő tüzelés ki is marad. Ha nem kapja tovább, a későbbiekben tenyésztésbe vehető, termékenyülésük lehetőségét nem befolyásolja a kezelés.

Alkalmazható a kissé több odafigyelést igénylő tablettás módszer is, a tablettát viszont egész évben, hetente egy alkalommal be kell adni. (Mint minden hormonkészítménnyel történő kezelésnél, némi kockázattal sajnos számolni kell – ezért a részletes tájékoztatás érdekében keresse fel állatorvosát!)

Ha nem szeretnénk már kölyköket a későbbiekben, érdemes elgondolkodni a végleges döntésnek számító ivartalanítás lehetőségén is. A műtét bármikor elvégezhető. Újabban ajánlott minél fiatalabb korban, akár az első ciklus előtt is elvégezni a műtétet.

A kölyökkori ivartalanítás számos előnnyel jár, például az emlődaganatok kialakulásának esélye, elhízási hajlam stb. csökken a későbbiekben. Ha mégis megtörténik a baj, mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Létezik ugyanis olyan injekció, amely beadása a balesettől számított 3. és 5., szükség esetén még a 7. napon is a vemhesség megszakítását eredményezi, sőt van olyan készítmény is, ami a magasabb vehem elhajtására (abortus) alkalmas.

A kandúrok kitartó koplalásba kezdenek, elcsavarognak, ha űzi őket a fajfenntartás ősi ösztöne. Elüthetik, megmérgezhetik őket. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos lehet a dominánsabb típusú kandúrok ivartalanítása is, vagy esetleg alkalmazhatunk a kertben és a kennelek környékén olyan feromonokat tartalmazó sprayket, amikkel semlegesítve a szukák illatát, biztosíthatjuk fiú kedvenceink nyugalmát ebben az eseménydús időszakban is.

Természetesen a „szerelem almokból” is születnek csodaszép kölykök, és ha a gazdi elég felkészült, sok örömét leli benne tavasztól őszig.

Kandúr macska ivartalanítása

Tudta ön, hogy a kóbor macskák száma
Magyarországon

milliós nagyságrendű?


Egy nősténytől és egy kandúrtól
hét év alatt 420.000 leszármazott születik.

Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítását. Kandúr macskák herélése (castratio) után az állat nem locsolja szét bűzös váladékát a bútorokra, szőnyegekre, függönyökre, leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket. Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve: gázolás, verekedés, mérgezés, fertőzések (vér és nyál útján rengeteg baktériumos és vírusos fertőző betegséget szednek össze egymástól). A legnagyobb veszély, hogy a macskák között verekedéssel terjedő vírusos betegségek (macska leukózis, macska AIDS, fertőző hashártyagyulladás) gyógyíthatatlanok, és akár már 3-4 éves korra sok betegeskedés, szenvedés után az állat halálát okozzák.

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. A kandúrok nagyon termékenyek, ennek eredménye rengeteg nem kívánt kiscica, amelyek nagy része otthontalanná válik és kóborolni kezd.

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak.

A kandúrok ivartalanítása már 6 hónap után, optimálisan 7-8 hónapos korban, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.


Nőstény macska ivartalanítása

Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt macskák ivartalanítását. Az átlag nőstény macska 6-8 hónaposan válik ivaréretté. Az ivarzás nem egész évben folyamatosan történik, a macska un. szezonálisan poliösztruszos állat, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan vannak ciklusaik, akkor is, ha nem találkoznak kandúrral. Ekkor átlag 3-4 hetente ivarzik. Ezt a tulajdonos onnan veszi észre, hogy az állat sokkal kedvesebb lesz, folyamatosan nyávog és hempereg a földön. Az ivarzó nőstényeknek a kandúrokkal ellentétben nincsen kellemetlen szaga, nőstények a hangos nyávogáson kívül gyermeksíráshoz, sikolyokhoz hasonló hangokkal zavarják a környék nyugalmát. A nőstények ilyenkor kilométerekről vonzzák a kandúr macskákat, amelyek mindig készen állnak a párzásra. A kandúrok rendszeresen verekednek egymással, hogy elnyerjék a nőstények kegyét. Ilyenkor sebesüléseket okoznak és szereznek, fertőzéseket közvetíthetnek, így szolgáltatva újabb munkát az állatorvosoknak és fokozzák környék macskaellenes hangulatát.

A macska átlagos vemhességi ideje 62-66 nap, és általában 3-5 kölyök megszületését eredményezi. A kiscicák nagyon aranyosak, de tud majd mindegyikről felelősségteljesen gondoskodni, és jó gazdát találni nekik?Sajnos a legtöbben kóbor macskaként végzik.

A nőstény macskák fogamzásgátlása, mint minden húsevőnél az ivarzás tartós elnyomását jelenti. Ez tablettával vagy injekciós készítménnyel oldható meg. Tartósan azonban kb. csak két évig szabad alkalmazni, majd vagy elletni az állatot, vagy kb. 1-2 ivarzást engedni kell. A macska átlagos élettartamához viszonyítva a két éves ciklus emberi léptékben kb. tizennégy évnek felel meg. Vajon ki lenne hajlandó ennyi időn keresztül fogamzásgátló tablettát szedni? Amennyiben nem szeretnék a cicájukat tenyészteni, akkor ember és állat számára is a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb megoldás az ivartalanítás. Sajnos az állatok esetében a fogamzásgátlás nem olyan biztonságos, mint embernél, gyakrabban kell szövődményekre is számítani (petefészek ciszta, gennyes méhgyulladás).

Mivel nem lehet a hormonkészítményeket életük végéig adni a macskáknak, ezért csak akkor válasszuk ezt a lehetőséget, ha csak átmenetileg nem szeretnénk kiscicákat. Éppen ezért inkább tenyésztőknek ajánlottak ezek a módszerek.

A műtét során eltávolításra kerülnek a petefészkek és a méh is. Az ivartalanított macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető, a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska esetében javasolt elvégeztetni.

Az ivartalanítás előnyei:

  • megelőzhető a nem kívánt szaporulat
  • elmarad az ivarzás, és a vele járó kellemetlen tünetek
  • jelentősen csökken a gennyes méhgyulladás, valamint
  • az esetek döntő többségében rosszindulatú emlődaganatok kialakulásának kockázata a nőstény nem vonzza a házhoz a környék kandúrjait, kevesebbet érintkezik idegen állatokkal
  • csökken a sérülések és a fertőzések veszélye

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak, minél fiatalabb korban történik a beavatkozás, annál kevésbé viseli meg az állatot. A műtét elvégzésére ajánlott időpont a 6-7 hónapos életkor, de 90 dkg testtömeg elérésétől már elvégezhető.

Az ivarzás alatt a méh megduzzad, ilyenkor a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, a macska vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet két ivarzás között elvégezni.

Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni (elhízni csak eleségtől lehet) és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el.

Azokban az országokban, ahol a fiatal kölykök ivartalanítása általános, nagy esetszámok alapján tudományos alapossággal vizsgálták a különböző életkorban operált állatok egészségi állapotát, és ezek alapján megállapították, hogy mind a nőstény, mind pedig a hím állatok ivartalanításának vonatkozásában a legoptimálisabb időpont az ivarérettség kialakulása előtti időszak.

A nőstények ivartalanítása optimálisan 6-7 hónapos korban végezhető, de legkorábban 90 dkg testtömeg elérésekor lehetséges.



Dr. Gazsi Nóra, Dr. Polgár Csaba

*Az 1998. évi XXVIII. Az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvény és végrehajtási rendeletei értelmében állampolgári kötelessége, hogy gondoskodjon macskájáról/macskáiról. Mivel a kismacskák is az ön macskájától származnak, így jogi értelemben azok is az ön tulajdonát képezik. "Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelõ életfeltételekrõl gondoskodni." (1998. évi XXVIII. II. bekezdés 4. §). Az ivartalanítás lényegesen olcsóbb megoldás.

vissza