A macska egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy igen gyorsan hozzászokik egyes táplálékokhoz, így már kölyökkortól célszerű többféle ételhez hozzászoktatni, hogy később elkerülhessük a válogatósságot ...
A macska egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy igen gyorsan hozzászokik egyes táplálékokhoz, így már kölyökkortól célszerű többféle ételhez hozzászoktatni, hogy később elkerülhessük a válogatósságot. A macskának szüksége van a hús állati eredetű zsírjára, a zsírszükségletet nem lehet kielégíteni csupán növényi olajjal. A tejet nem minden macska szereti, magas tejcukortartalma miatt hasmenést okozhat, tehát inkább friss víz legyen előtte állandóan.
Nyers sertéshússal ne etessük kedvencünket!
A macska él, lélegzik, fut, ugrál - ehhez energia szükséges. Ezt az energiát táplálékából szerzi meg, pontosabban a táplálék építőköveiből: fehérjéből, zsírból és szénhidrátból.
A fölösleges energiabevitel azonban zsírrá alakul és elraktározódik.
További alapszabályként érvényes, hogy a nem megfelelő táplálás betegséghez vezet. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagoknak megfelelő arányban kell állniuk egymással, és megfelelő mennyiségben kell a táplálékban előfordulniuk ahhoz, hogy macskánk egészséges maradjon, táplálása optimális legyen.
A fehérje semmi mással nem pótolható
Az életjelenségek mindegyike fehérjéhez kapcsolódik. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyeknek egy részét a macska saját szervezetében nem tudja felépíteni: ezek az úgynevezett esszenciális (élethez feltétlenül szükséges) aminosavak, amelyeket megfelelő mennyiségben a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. Előnyös ezért a több, egymást kiegészítő fehérjefajták keverékét tartalmazó táplálékot kínálni kedvencünknek. Fontos tudni, hogy a macskák fehérjeigénye 5-10%-kal magasabb, mint a kutyáké, tápjaik ezért nem csereszabatosak.
Feltétlenül oda kell figyelni arra, hogy a kölykök, és szoptató cicák fehérjeszükséglete mindig jóval nagyobb, mint az átlagos életvitelű, kifejlett macskáké! A vemhes cica elég igénytelen, maximum a vemhesség utölsó 2 hetében igényel többet.
A zsír, mint jellegzetes energiaforrás
Minden macskatáplálék, amely kevesebb, mint 5.5% zsírt tartalmaz, hosszabb távon hiányállapotot fog kialakítani a macskánál. Arról nem beszélve, hogy a zsíroldékony (A, D, E és K) vitaminok felszívódásához és hasznosulásához is elengedhetetlenül fontos. A macskák, ha túl sok zsírt kapnak, ugyanúgy elhíznak, mint a sok szénhidráttól. A fiatal macskának szintén magasabb a zsírszükséglete.
A szénhidrátok
Nagyobb mennyiségben a növényekben, valamint a növényi eredetű termékekben (kenyér, rizs, tésztafélék) fordulnak elő. Túl sok szénhidrát bevitele esetén a fölösleg zsírrá alakul és raktározódik, azaz a macska elhízik. A macska emésztőrendszere a nyers, feltáratlan növényi szénhidrátot (keményítőt) nem tudja hasznosítani. Ezért mindenképpen szükséges a növényi eredetű táplálékot (zabpehely, rizs, zöldségek) etetés előtt megfőzni. A szénhidrátokhoz tartoznak a rostok is, amelyek emészthetetlenek, de nem értéktelenek: optimális mennyiségben adva ösztönzik a bélmozgásokat, ezáltal optimalizálják az emésztést. Aki persze túl sok ballasztanyagot etet, az jelentősen növeli macska bélsármennyiségét.
A vitaminok
A macskák számára is nagyon fontosak! A macskatápok biztosítják, hogy kedvencünk naponta hozzájusson az optimális vitamin mennyiséghez. Különbséget tehetünk zsíroldékony (A, D, E, K) és vízoldékony (B, C) vitaminok között, melyek midegyike nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.
Az optimális tápláláshoz elengedhetetlenül hozzátartoznak még a különböző ásványi anyagok (kálcium, foszfor, magnézium, cink stb) is, amiket szintén a táplálékkal kell a macska szervezetébe bevinni.
A víz minden táplálás alapja!
Víz nélkül a macska csak néhány napig marad életben. Friss, tiszta ivóvíznek mindig előtte kell lennie. Nagy hőségben, ill. ha a macska száraztápot eszik, jelentősen megnő a vízfogyasztása. Kedvencünk átlagos vízszükséglete 35-50 ml/testtömeg-kg. Tehát például egy 3-4 kg-os macska napi átlagos vízszükséglete kb. 150-200 ml.
Dr. Gazsi Nóra