Állatorvos Budapesten? - budapesti állatorvos.hu

Kutyák parvo vírus okozta bélgyulladása

 

Kutyákban előforduló, többnyire súlyos, nagyon sokszor halálos betegség. Az egyik leggyakoribb, legveszélyesebb, véres hasmenéssel, erős hányással járó bélgyulladás...

Kutyákban előforduló, többnyire súlyos, nagyon sokszor halálos betegség.

Az egyik leggyakoribb, legveszélyesebb, véres hasmenéssel, erős hányással járó bélgyulladást a canine parvo virus (CPV- 2) idézi elő. Köznapi szóhasználatban elterjedt a macskavész, illetve a parvó kifejezés is.

Előfordulhat minden fajtájú és korú kutyában, mégis leggyakrabban 7 hetes és 6 hónapos kor közötti egyedekben kerül megállapításra. A nagytestű, gyors fejlődésű fajtákban, elsősorban rottweilerekben (de gyakran német juhászkutyákban, kaukázusi juhászkutyákban) különösen súlyos lefolyású, gyakran halálos betegség.

A lefolyás lehet nagyon gyors, gyors és elhúzódó jellegű is.

A jóval ritkább szívizomgyulladásos forma a 3-7 hetes kutyakölykökben szinte mindig elhulláshoz vezet, esetleg idült szívelégtelenség kialakulását okozza idősebb korban. A fertőződést követő rövid, általában 2-4 napos lappangási idő után mutatkoznak az első tünetek.

Kezdetben levertség és étvágytalanság, majd rövidesen erős hányás és hasmenés jelentkezik, a nagyon híg hasmenés többnyire véres, borseprő szerű.

A beteg kutyák legtöbbször lázasak, a kiszáradás tünetei láthatóak rajtuk. A nagyon gyors lefolyású esetekben súlyos fokú elesettség, szinte sokkos állapot figyelhető meg, a hasfal tapintáskor kifejezetten fájdalmas és feszes.

Bár léteznek már specifikus próbák is a bélsárban lévő parvovírusok kimutatására, mégis a napi gyakorlatban általában a jellegzetes tünetek alapján diagnosztizálunk. Ugyanis nem várakozhatunk ugyanis a gyakran életmentő beavatkozásnak számító kezeléssel, amíg a laboratóriumi eredmények visszaigazolják - akár napokkal később - a diagnózist.

A betegség kezelésének egyik legfontosabb mozzanata a szinte kizárólag vénásan adott folyamatos cseppinfúzió, ami a kiszáradástól próbálja megvédeni az állatot. A baktériumos szövődmények kialakulásának elkerülésére széles terápiás sávú antibiotikum injekciót szoktak kapni a kutyák. Ezeken kívül természetesen lényeges még a hányáscsillapító, láz -és fájdalomcsillapító, görcsoldó, bélnyálkahártya-bevonó kezelés is.

A beteg kutyáknak folyamatosan meleg, nyugodt környezetben kell lenniük.

A legfontosabb megelőzési lehetőség a vakcinázás.

Mivel a betegség rendkívül fertőző (a vírust nagyszámban ürítik a betegek, ami nagyon ragályos és nagyfokú az ellenállóképessége a környezetben is), a még nem oltott kutyánkat óvjuk más kutyák társaságától, illetve ne vigyük fertőzés lehetőségének kitett területre (más kutyák ürülékével szennyezett parkba, utcára).

Dr. Gazsi Nóra

vissza

Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>