Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>


Epilepszia kutyáknál

 

"Különböző eredetű agyműködési zavar, amelyet az agyvelő több idegsejtjének egyszerre történő kisülése okozta visszatérő rohamok jellemeznek..."

Bonyolult meghatározás, de így helyes. Tehát ez egy olyan betegség, amelyben az agy hibásan működik, ennek következtében ismétlődően rohamok, gyakran rángógörcsös rohamok jelentkeznek, és ez a rövid ideig tartó állapot gyakran eszméletvesztéssel is jár. Két roham közötti időszakban a kutya tünetmentes, egészséges benyomást nyújt. Általában a kutya 3.-5. évében jelentkezik először a betegség, de nem ritkán már 3 hónapos korban is jöhet az első roham.

Az epilepszia egy elég gyakori betegség, amely tehát a központi idegrendszer működési zavarát jelenti, tünetei periodikusan jelentkezhetnek. Azt lehet mondani minden százaz kutyából egyben bizonyára jelen van az epilepszia tünete, a macskáknál ritkább.

Ezt a működési zavart több tényező is kiválthatja, akár örökölhető, vagy valamilyen mechanikai behatás, egy esetleges ütés, hirtelen zajhatás után is kialakulhat, illetve valamilyen vírusos betegség visszamaradása is lehet. Konkrétan az agyvelő elváltozásáról beszélünk. A betegség rohamok formájában jelentkezik, amelyek több fázisból épülnek fel, eszméletvesztés, elesés, erős rángógörcsök léphetnek fel, de akár vizelet-, illetve székletürítéssel is járhat. Pár perc után a tünetek elmúlnak, az állat izmai elfáradnak, így egy bizonyos időre van szükség amíg teljesen magához tér. A betegség súlyosságának mértékétől függően jelentkezhet akár félévente is, havonta, hetente vagy naponta többször is.

Az epilepszia kezdeti tünetei egy feszültebb állapotot idéznek elő, a kutya idegesebbé agresszívabbá válik, ezért akár ok nélkül is támadhat. A tünetek csalókák is lehetnek, pontos orvosi diagnosztizálást igényelnek, hiszen valamilyen mérgezésnek vagy parazitás betegségnek is lehetnek a jelei. Ha az epilepszia már kialakult akkor csupán kezelni lehet, megszűntetni nem, viszont mindennapos gyógyszeres adaggal a tünetek rendszeressége csökkenthető.

Dr. Gazsi Nóra

vissza