Állatorvos Budapesten? - budapesti állatorvos.hu

Chip, chip huráááá....

 

Miért hasznos, és fontos kedvenceink microchippel történő megjelölése?

Chip, chip, hurrá…!

Sok ebtartó kíváncsi, és tájékozatlan a kutyák kötelező mikrochipes megjelölésének mikéntjében, valamint a tulajdonosokra rótt kötelező terhek és határidők vonatkozásában.

Vajon kinek fontos az ebek megjelölése, és miért? Talán ez a néhány gondolat nemcsak kutyatartóknak lehet hasznos, és közelebb is hozza a két tábort egymáshoz.

A mikrochipes megjelölésnek a kutyák látják legnagyobb hasznát!

Ugyanis az így megjelölt állat, ha elveszne, ellopnák, elcsatangolna, nem kényszerül „sintérkézbe”, nem kell heteket-hónapokat menhelyen töltenie, vagy az utcán étlen-szomjan kóborolnia, nem kerül autók kereke alá, sem vadászpuska célkeresztjébe, mivel a microchip lehetővé teszi az állat egyedi azonosítását az Európai Unió teljes területén belül.

A microchippel történő megjelölés hasznos a gazdának is.

Aki kereste már kedvencét órákon át reményt vesztve, aki nem tudta megmagyarázni a gyermekeinek hova lett, miért nem kerül elő, autózott, telefonált, plakátot gyártott, hirdetett eredménytelenül… - tudja miről van szó. Az állatorvosi rendelőbe vitt elkóborolt ebek azonosítása lehetséges a microchip segítségével.

Hasznos a lelkiismeretes állatbarátnak.

Aki talált már kutyát, de nem volt benne transzponder, tudja milyen nehéz elhelyezni, vigyázni rá, gazdát találni neki, és ha minden kötél szakad, beadni a már megszeretett állatot egy menhelyre.

Hasznos az önkormányzatnak.

Akinek évi jelentős költségébe kerül a gyepmesteri és ebrendészeti feladatok ellátása, a közterületen kóborló ebek befogatása, és elhelyezése.

Hasznos az egyszerű állampolgárnak.

Aki adójával akarva, akaratlan támogatja az ebrendészeti feladatokat (kóbor ebek befogása, harapott, megmart emberek egészségügyi ellátása). Ide tartozik az autós is, aki elüti a kóbor, azonosíthatatlan ebet, és komoly kár keletkezik az autójában, amit később magának kell állnia.

A mikrohip beültetés folyamata:

A chip beültetése egy fájdalommentes, néhány perces beavatkozás, amely nem több mintha egy oltást kapna a kutyus. Ennek lépései:

1. A behelyezendő mikrochip azonosító számának ellenőrzése leolvasó készülékkel.

2. Az állat azonosítása (faj, fajta, ivar, szín, életkor).

3. Általános klinikai vizsgálat.

4. Annak ellenőrzése, hogy az állatot korábban nem jelölték-e már meg.

5. A mikrochip szakszerű bejuttatása bőr alá.

6. A beültetett mikrochip működésének ismételt ellenőrzése a leolvasó készülékkel.

7. A beültetett mikrochiphez tartozó címke beragasztása, vagy a mikrochip számának bevezetése az állat útlevelébe és/vagy oltási (egészségügyi) könyvébe, és a mikrochip-behelyezés dátumának igazolása.

8. A mikrochip beültetésének, és a beültetés dátumának igazolása az oltási könyvben, az állat törzskönyvén aláírással, és kamarai bélyegzővel. További címke ragasztható az állatorvos munkanaplójába és/vagy az állat adatlapjára.

9. A vizsgálati és egyéb (kiszállási, regisztrációs, stb.) díjak, és költségek kifizettetése a tulajdonossal.

10. A regisztrációs adatlap(ok) kitöltése, annak aláírattatása az állattulajdonossal, vagy azonnali rögzítése az internetes rendszerben. A tulajdonosi adatok megadásánál fontos, hogy megfelelő elérhetőség (telefonszám) legyen megadva.

12. Amennyiben az állattulajdonos a „petvetdata” rendszerbe történő regisztrációhoz, és adatrögzítéshez írásban hozzájárult, azt megrendelte, és kifizette, akkor az adatokat minél előbb, de legkésőbb a mikrochip-behelyezését követő 10. napig be kell juttatni a kamarai nyilvántartási rendszerbe.

A tisztánlátás érdekében néhány fontos, ide vágó jogszabály:

2013. január 1-től kötelezővé válik minden 4 hónaposnál idősebb eb mikrochip (transponder) általi egyedi megjelölése, az alábbi hatályos kormányrendelet alapján:

A 41/2010.(II.26.) Korm.rendelet 17/B §-a a következő (10)-(12) bekezdésekkel egészül ki:


(10) Négy hónaposnál idősebb eb csak transponderrel megjelölve tartható.

(11) A (10) bekezdésben foglaltak betartását a jegyző és a kerületi állatorvosi hivatal ellenőrzi.

(12) A négy hónaposnál idősebb, transponderrel nem jelölt ebről a jegyző és a magánállatorvos köteles jelentést tenni a kerületi állatorvosi hivatal felé.

17/B § (1) A magánállatorvos az eb vizsgálata, kezelése előtt köteles ellenőrizni, hogy az állat transponderrel jelölt-e.

(4) A transponderrel megjelölt, az adatbázisban nem szereplő eb adatait az állat tartója köteles 2012. december 31-ig a magánállatorvossal az adatbázisban regisztráltatni.

(7) A transponderrel megjelölt eb tulajdonosának, tartási helyének megváltozása, vagy az állat elpusztulása esetén az eb tartója az adatváltozást 8 napon belül köteles a magánállatorvossal az adatbázisban regisztráltatni.

Maga a mikrochipegy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol.

A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén - Európában a nyak bal oldalán, a bőr alatt - szépen megtapad.

A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, ígya tévhittel ellentétbennem alkalmas az eb helyének meghatározására!

A mikrochipet egy speciálisan a chip beültetéséhez kialakított applikátorban, steril csomagolásban, csak állatorvos vásárolhatja meg. Beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a chiphez tartozó számsor matricáit is, ami az eb oltási könyvébe, útlevelébe, és a regisztrációs adatlapjára is felkerül.

A mikrochip állatba helyezése önmagában nem sokat érne, ha nem lenne egy, a Magyar Állatorvosi Kamara által fenntartott online adatbázis (www.petvetdata.hu), mely a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendeli a tulajdonos adatait. Ehhez az adatbázishoz csak az állatorvosok, és korlátozottan az önkormányzatok férnek hozzá, így biztosított az adatvédelem.

Ha egy, már regisztrált kutya elveszett, vagy ellopták, akkor az erről elsőként tudomást szerző állatorvos köteles ezt ingyen a „petvetdatába” megjegyzésként felvezetni, így bármelyik állatorvosnál azonnal kiderül, hogy a kutyát keresik.

 

fotó: http://www.frisss.hu/eletmod/kevesebb-kobor-kutya-az-utcan--kotelezo-a-kutyachip-

vissza

Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>