Állatorvos Budapesten? - budapesti állatorvos.hu

Bolhák, kullancsok

 

A jobb idő beálltával megjelennek kedvenceink legjelentősebb külső élősködői, a bolhák, és a kullancsok is. Alig van olyan kutya és macska, amelyik ...

A jobb idő beálltával megjelennek kedvenceink legjelentősebb külső élősködői, a bolhák, és a kullancsok is. Alig van olyan kutya és macska, amelyik ne találkozott volna még ezekkel az apró, szárnyatlan, vérszívó rovarokkal, amelyek a gondos kezelés hatására általában csak időszakosan tartózkodnak állatainkon.

A bolhákról

A különböző emlős fajoknak megvannak a maguk jellegzetes bolha fajai, de ezek gazdafajlagossága nem szoros. Macskában leggyakoribb a macskabolha (Ctenacephalides felis), kutyában a kutyabolha (Ctenacephalides canis) és emberben az emberbolha (Pulex irritans), de ezek mindegyike képes a többi fajon is vért szívni.


A bolhák nemcsak kedvenceink vérét szívják, és szüntelen csípéseikkel nyugtalanítják az állatot, de egyes galandférgek köztigazdái is, amivel hozzájárulhatnak a rendszeresen féreghajtott kutya és macska újrafertőzéséhez. Néhány állatnál allergiás reakció alakulhat ki a bolhacsípések nyomán. Ezt bolhaekcémanak nevezik, ami kíméletlen vakaródzásában, bőrgyulladásában és szőrhullásában jelentkezik, főleg a hátágyéki tájékon, illetve a combok belső felületén.

Cicákban a tünetek elsősorban a nyak két oldalán jelentkezhetnek. A kellemetlen tünetek kezelhetőek ugyan, mégis célszerűbb inkább a bolhákkal való fertőződés megelőzésére törekedni.


Kullancsfertőzés, babéziózis, Lyme-kór

A kullancsok egész évben jelenthetnek veszélyt, de igazán a meleg és csapadékosabb időszakokban fokozódik az aktivitásuk. Így általában egy tavaszi, és egy őszi csúccsal számolhatunk. Ez a hagyományos ciklus napjainkban egyre gyakrabban felborul (elég csak egy szokatlanul enyhe télre gondolni, amelyet a kullancsok különösebb nehézség nélkül vészelnek át).

Az állatainkat és minket is megtámadó kullancsok leggyakrabban erdőkben, parkokban, vízpartokon és kertjeinkben fordulhatnak elő. Ezeknek a kártevőknek a legnagyobb jelentősége az, hogy számos állati és emberi betegség, például a kutyákra halálos babéziózis és az embert is veszélyeztető Lyme-kór kórokozójának fenntartói és terjesztői.

A kutyák babéziózisát a vérben élősködő apró paraziták (Babesia canis) okozzák. A kutyáknál véres vizelés, sárgaság, vérfogyottság, magas láz, étvágytalanság és elesettség jelentkezik (ritkán a lappangási idő alatt a beteg teljesen tünetmentes). A tünetek bármelyikének jelentkezése esetén érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, mivel sokszor sajnos nem vesszük észre a kullancsot kedvencünkben, viszont a fertőződés mégis megtörténik, a kezeléssel való késlekedés pedig az állat életébe is kerülhet.

A Lyme-kór (Borrelia burgdorferi) legjellemzőbb tünete a kullancs szúrási helyén keletkező kör alakú bőrpír, a néhány napig tartó, de más-más lábon visszatérő izületgyulladás (sántaság), fejoldalt-tartás, idegrendszeri tünetek.

Mindezen betegségek, és a külső élősködök okozta kellemetlenségek elkerülhetőek, ha már idejében teszünk a fertőződés kialakulása ellen.

Készüljön fel Ön is a tavaszi bolha- és kullancsinvázióra!

Kezelje kutyáját, cicáját olyan szerekkel (pl. spray, spot-on-cseppek, nyakörvek stb.), amelyek távol tartják ezeket a külső parazitákat kedvencétől és családjától! A Lyme-kór ellen vakcinával is védheti kutyáját, mely az alapimmunizálás érdekében az első évben 3 hetes különbséggel történő, kétszeri oltást jelent, utána viszont az oltás évenkénti egyszeri ismétlésével fenntartható kedvence védettsége.


Dr. Gazsi Nóra

vissza

Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>