Kapcsolat

Orvosaink 7-22 óra között hívhatóak.

Betegellátás telefonon előre egyeztetett időpontban, Budapest közigazgatási határán belül.

BUDA: Dr. Polgár Csaba
+36-30-725-14-06

PEST: Dr. Gazsi Nóra

Tisztelt Gazdák! A szolgáltatás a pesti oldalon egészségügyi okokból határozatlan ideig szünetel! Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas időszak:

Hétköznap: 20.00-22.00
Szombaton: 14.00-22.00
Vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7.00-22.00

Éjszakánként, és amennyiben hétvégén, vagy munkaszüneti napokon mi nem vagyunk elérhetőek, a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>


Mediterrán veszélyek

 

Valós veszélyek a mediterrán nyaralások alkalmával

Leishmaniasis

A leishmaniasis a zoonózisok, azaz az állatokról emberekre is átterjedni képes kórokozók közé tartozó megbetegedés. A betegség egysejtű kórokozója (Leishmania infantum) a trópusi, szubtrópusi, és mediterrán éghajlaton élő Phlebotomus genusba tartozó lepke-szúnyogok közvetítésével képes megfertőzni áldozatát. Ezek a rovarok főként éjszaka aktívak. A leishmania a kutyák súlyos megbetegedését okozza, gyakran halálos kimenetelű.

A betegség tünetei:lappangási ideje a külföldi nyaralástól (fertőzött szúnyog csípésétől) számítva 1 – 18 hónap közé tehető, ezért a tulajdonosok gyakran nem is tételeznek fel összefüggést. A betegségnek két fő megjelenési formája van: a bőr-, vagy cutan leishmaniosis és a szisztémás-, vagy viscerális leishmaniasis, ez utóbbi főként a hasi szervek megbetegedését okozza. Gyakran a két forma egy időben jelentkezik.

A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: testsúlycsökkenés, hasmenés, hányás, szőrhullás, fekélyek a bőrön, máj- és lép megnagyobbodás, nyirokcsomó duzzanat, kötőszöveti gyulladások.

Gyakran alakulnak ki krónikus tünetek is, mint nem gyógyuló ekcéma, szőrhiány az orrháton, a fülkagylókon, és a szemek körül. Az állatok a betegség végső fázisában „csonttá és bőrré” fogynak.
A betegség több hónapos lefolyású. A kezeletlen állatok 90%-a egy éven belül elhullik.

A leishmaniasis jelenleg nem gyógyítható megbetegedés, a halálozási arány rendkívül magas. A betegség ellen hatásos védőoltás nem létezik.

A betegség előfordulása: csak azokban az országokban fordul elő, ahol a lepkeszúnyogok élnek. A fertőzésveszélyes országok Európában: Földközi-tenger vidéke, Portugália, Fran-ciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Görögország, Törökország, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: amennyiben ön május és október között leishmaniával fertőzött országba utazik kutyájával, mindig tartsa az állatot zárt térben napnyugta és napfelkelte között. Használjon a lepkeszúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!


Erlichiosis

A betegség kórokozója széles körben elterjedt a szubtrópusi és trópusi éghajlatú országokban. A növekvő kutyás turizmus következtében Európában egyre északabbra húzódik. A megbetegedést az Erlichia canis nevezetű baktérium okozza, mely a fehérvérsejteket, azon belül is a monocytákat támadja meg. A baktérium a barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus) közvetítésével fertőzi meg áldozatait.

A betegség tünetei: lappangási ideje 8-20 nap, főbb tünetei: lázcsúcsok, nyirokcsomó-duzzanat, orrfolyás, szem környéki váladékozás. Gyakran az első tüneteknek nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget. A betegség krónikus szakaszában kedvetlenség, fáradékonyság, változékony étvágy, nyirokcsomó-, és lépmegnagyobbodás jellemző. A megbetegedésre orrvérzés, vérzések a nyálkahártyákon, valamint izületi bevérzések hívhatják fel a figyelmet. Súlyosabb megbetegedésekben erős vérzések, hányás, légszomj, láz, megváltozott szemszín, valamint vakság alakulhatnak ki.

A betegség gyógyítható antibiotikumokkal, valamint kiegészítő vitaminterápiával, súlyosabb esetekben vértranszfúzió is szükséges lehet.

A betegség előfordulása: elsősorban a szubtrópusi, valamint trópusi éghajlatú országokban, Európában főként a Földközi-tenger vidéke, Portugália, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Görögország, Törökor-szág, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: amennyiben Ön a fertőzés szempontjából kockázatos országok valamelyikébe utazik és lehetősége van rá, kutyáját inkább hagyja otthon. Ha a kutya mégis Önnel utazik, gondoskodjon megfelelő hatékonyságú, a kullancsok távoltartására alkalmas készítményről, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!

Szívférgesség

A betegség kórokozója a Dirofilaria immitis nevezetű fonalféreg, a trópusi szubtrópusi éghajlaton élő Culex, Aedes genusba tartozó szúnyogok nőstény egyedeinek közvetítésével képes megfertőzni áldozatát. A szúnyogokra jellemző, hogy főként az esti, kora éjszakai órákban aktívak, élőhelyeik főként édesvizek környékén találhatók. A szívférgesség a kutyák súlyos megbetegedése, gyakran halálos kimenetelű.

A betegség tünetei: lappangási ideje hosszú, a fertőző férgek fejlődési ciklusa 6-7 hónap. A kifejlődött szívférgek a jobb szívfélben, valamint a tüdőartériában (arteria pulmonalis) telepednek meg és alakítják ki a szívférgesség betegséget. A felnőtt férgek elérik a 24-31 cm hosszúságot. A betegség lehet enyhébb, vagy súlyosabb lefolyású: enyhébb esetekben krónikus köhögés, rossz általános állapot, rendellenes légzés, gyakori hányás jelentkeznek. Súlyosabb esetekben köhögés, szapora szívverés, szapora légzés, a jobb szívfél tágulata, vagy izomzatának kóros megvastagodása, jobb szívfél elégtelenség, glomerulonephritis, májfibrózis, hasvízkór lehetnek a tünetek.

A betegség gyógykezelése lehetséges, de igen kockázatos. A szövődmények kialakulása után gyakran kevéssé sikeres.

A betegség előfordulása: csak azokban az országokban fordul elő, ahol a közvetítő szúnyogok élnek. A fertőzésveszélyes országok Európában: Földközi-tenger vidéke, Portugá-lia, Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia, Bulgária, Törökország, Málta, Ciprus.

A betegség megelőzése: amennyiben Ön szívférgesség kórokozójával fertőzött országba utazik kutyájával, már indulás előtt használjon olyan hatóanyagot tartalmazó készítményt, amely hatásos a Dirofilaria immitis lárvái ellen. Használjon a szúnyogok távoltartására alkalmas készítményt, amely lehet nyakörv, vagy rácseppentős oldat, un. spot on. Az utazás előtt keresse fel állatorvosát és kérje tanácsát ezen készítményekkel kapcsolatban!

Dr. Polgár Csaba
BudapestiÁllatorvos.hu

vissza