Állatorvos Budapesten? - budapesti állatorvos.hu

Ivartalanítás, fogamzásgátlás

 

A kora tavaszi időszakban a növények megújulását az állatvilág is követi, és ha pillanatokra kihagyó éberségünk gyümölcseként pár hónap múlva szembesülünk – az általában bőséges – kölyökáldással, az külön megpróbáltatásokat jelent...

Kan kutya ivartalanítása >>>
Nőstény kutya ivartalanítása >>>

A kora tavaszi időszakban a növények megújulását az állatvilág is követi, de ez a szépsége mellett bosszantó is tud lenni. Embert kívánó feladat ebben az időszakban mindkét nem gazdájának lenni.

Már maga az ivarzás is hangos és látványos, de ha pillanatokra kihagyó éberségünk gyümölcseként két hónap múlva szembesülünk az általában bőséges kölyökáldással, az külön megpróbáltatásokat jelent.

A kutyahölgyek 6 – 10 hónapos korukban válnak ivaréretté. Innentől kezdve évente két tüzelésre számíthatunk, általában a tavaszi és az őszi hónapokban. 

A kellemetlen meglepetések, a nemkívánatos vemhesség elkerülése érdekében már a baj bekövetkezte előtt ajánlatos megtenni a szükséges megelőző óvintézkedéseket.

Ma már a kutyák fogamzásgátlásánakis számtalan formája létezik!

A különböző hormonkészítmények alkalmazása csak az első tüzelés lezajlása után javasolt. Az ivarzást elhalasztó injekciót a két tüzelés között kell megkapnia a szukának, így a következő tüzelés ki is marad. Ha nem kapja tovább, a későbbiekben tenyésztésbe vehető, termékenyülésük lehetőségét nem befolyásolja a kezelés.

Alkalmazható a kissé több odafigyelést igénylőtablettás módszer is, a tablettát viszont egész évben, hetente egy alkalommal be kell adni. Ez inkább cicáknak ajánlott. (Mint minden hormonkészítménnyel történő kezelésnél, némi kockázattal sajnos számolni kell – ezért a részletes tájékoztatás érdekében keresse fel állatorvosát!)

Ha nem szeretnénk már kölyköket a későbbiekben, érdemes elgondolkodni a végleges döntésnek számító ivartalanítás lehetőségén is. A műtét bármikor elvégezhető. Újabban ajánlott minél fiatalabb korban, akár az első ciklus előtt is elvégezni a műtétet.

A kölyökkori ivartalanítás számos előnnyel jár, például az emlődaganatok kialakulásának esélye, elhízási hajlam stb. csökken a későbbiekben. Ha mégis megtörténik a baj, mielőbb forduljunk állatorvoshoz! Létezik ugyanis olyan injekció, amely beadása a balesettől számított 3. és 5., szükség esetén még a 7. napon is a vemhesség megszakítását eredményezi, sőt van olyan készítmény is, ami a magasabb vehem elhajtására (abortus) alkalmas.

A kanok kitartó koplalásba és nyugtalan nyüszítésbe kezdenek, elcsavarognak, ha űzi őket a fajfenntartás ősi ösztöne. Elüthetik, megmérgezhetik őket. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos lehet a dominánsabb típusú kanok ivartalanítása is, vagy esetleg alkalmazhatunk a kertben és a kennelek környékén olyan feromonokat tartalmazó sprayket, amikkel semlegesítve a szukák illatát, biztosíthatjuk fiú kedvenceink nyugalmát ebben az eseménydús időszakban is.

Természetesen a „szerelem almokból” is születnek csodaszép kölykök, és ha a gazdi elég felkészült, sok örömét leli benne tavasztól őszig.

Kan kutya ivartalanítása

Örökké felmerülő probléma, hogy sok kiskutya marad árván, gazdára várva a menhelyeken, esetleg az utcán kóborol. Ennek egyik oka, hogy sok állattartó nem ivartalaníttatja kutyáját. Az állatvédelem fontos része a nem tenyésztésre szánt egyedek ivartalanítása, ez a rutin beavatkozás ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak, ami a kutyának, a tulajdonosának és a lakókörnyezetének egyaránt előnyére szolgál.

A kutyák évente kétszer ciklikusan ivarzanak, ezt hívják a szuka kutyák tüzelésének. A folyamat átlagosan 3 hétig tart, majd 6-8 hónap múlva ismétlődik, a nőstények ilyenkor készek a párzásra. A tüzelő szukák illatanyagaikkal akár nagyobb távolságokból is vonzzák a kan kutyákat. A nem ivartalanított kan kutyák gyakrabban válnak agresszívvé, megpróbálnak szexuálisan közeledni emberekhez, és bútorokhoz, felugrálnak más kutyákra, jelölnek, könnyen elkóborolhatnak, mert tüzelő szukát keresnek/éreznek. A csavargó kutyákat begyűjthetik és elpusztíthatják.

A herélés (castratio) után az állat leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket. Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve: gázolás, verés, mérgezés, stb. A kóbor kutya könnyen válik betegségek, pl. fertőző kutyabetegségek, külső-, és belső parazitózisok hordozójává, a riválisokkal folytatott harcok során súlyos sérüléseket szerezve kerül elő, esetleg csak hetek múlva.

Ivartalanításuk után a kanok agresszivitása csökken, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz, nem "gyakorolnak" a családtagok vagy a vendégek lábain. Nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. Az állattartók félnek attól, hogy kedvencük az ivartalanítás után elhízik, kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálással ez a probléma elkerülhető. Szakmai tanulmányok szerint egy ivartalanított állat napi energiaszükséglete alacsonyabb (akár 10-15%-kal kevesebb), ennek ellenére sok gazdi talán lelkiismereti okokból sokkal több eleséget ad kedvencének, mint szükséges lenne.

Amennyiben a kutya egyik, vagy mindkét heréje a hasüregben, vagy a lágyék csatornában marad, rejtett heréjűségről beszélünk. Ez egy öröklődő elváltozás, mely lehet egy-, vagy kétoldali. A rejtett heréjű kutyáknál az esetek döntő többségében kialakulhat a hasüregben maradó here daganatos elváltozása. A rejtett heréjű állatok ivartalanítása ezért különösen ajánlott beavatkozás, ilyenkor célszerű mindkét here (egyoldali elváltozás esetén a rendesen, a herezacskóban elhelyezkedő is) eltávolítása. Az elváltozás öröklődő, a terhelt kanok további szaporítása nem tekinthető felelős állattartói magatartásnak, és állategészségügyi szempontból sem kívánatos.

A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a műtétet 4-6 hónapos életkorban javasoljuk elvégeztetni.

Nőstény kutya ivartalanítása

A szukák ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és a méhet. Az ilyen kutya többé nem ivarzik és nem tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem tenyésztés céljából tartott szuka kutya esetében javasoljuk elvégeztetni.

Az ivartalanítás számos előnnyel jár:

  • megszűnnek a tüzelési időszak jellegzetes problémái: idegen kan kutyák a ház körül, kutyasétáltatás időzítése, a lakásban sok kellemetlenséget okozó vérzés és váladékozás, stb.
  • nem kell házi őrizetben tartani kutyánkat a kényes napokon, ami sok bonyodalommal jár
  • csökkenthetjük a véletlen túlszaporulatot, és az utcán kóborló kutyák számát
  • számos olyan gyakori, idősebb korban kialakuló súlyos betegségtől óvhatjuk meg kedvencünket, mint a gennyes méhgyulladás, emlők (tejmirigyek) daganatos elváltozásai
  • nem alakul ki a lakásban tartott ebeknél gyakori álvemhesség, megszűnnek az ezzel járó kellemetlenségek és betegségek (emlőgyulladás, tejtermelés)
  • az ivartalanított szuka kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a balesetek és a fertőzések veszélye.

Korábban azt tartottuk, hogy legalább egyszeri szülés szükséges ahhoz, hogy ivartalaníthassuk a kutyát. Kiderült azonban, hogy egy sor, akár a szuka életét fenyegető betegség is megelőzhető az 5-6 hónapos korban elvégzett beavatkozással. Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia (a húgyhólyag záró izomzatának elégtelen működése), mint később. Bizonyított tény, hogy a nem ivartalanított nőstényekhez képest atejmirigy-daganatokvalószínűsége

  • 0,5%-ra csökken, ha az első tüzelés előtt ivartalanítják a szukát,
  • 8,0%-ra csökken, ha a műtét az első két tüzelés között történik, és mindössze
  • 26,0%-ra csökken, ha a második és a harmadik tüzelés között végzik el a beavatkozást.

Mivel az emlődaganatok nagyon gyakoriak az idősebb szukákban, ez önmagában is elég ok az időben, vagyis az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanításra.
 
A műtétek időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni,hogy az ivarzás alatta szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A kutya ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. A tüzelés után a szukák hormonháztartása csak hetek múlva áll vissza a megszokott nyugalmi állapotba, így a műtétet 3 hónap várakozási idő után ajánlott elvégezni, ezzel megelőzhető a műtét utáni álvemhesség kialakulása. Az esetek kis százalékában a beavatkozás késői következményeként kialakulhat inkontinencia mely ösztrogén hormon tartalmú készítmények adásával orvosolható.

Ivartalanításuk után, csakúgy, mint a kan kutyák, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz, nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el. Az állattartók félnek attól, hogy kedvencük az ivartalanítás után elhízik. Kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálással azonban ez a probléma elkerülhető. Szakmai tanulmányok szerint egy ivartalanított állat napi energiaszükséglete alacsonyabb (akár 10-15%-al kevesebb), ennek ellenére sok gazda, talán lelkiismereti okokból, sokkal több eleséget ad kedvencének, mint szükséges lenne.

A szuka kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor növekszik a fent említett időskori betegségek kialakulásának esélye, ezért ezta műtétet 4-6 hónapos életkorban javasoljuk elvégeztetni.


Dr. Gazsi Nóra, Dr. Polgár Csaba

vissza

Kapcsolat

Dr. Gazsi Nóra

+36-30-725-14-04

Ellátási terület: Budapest pesti kereöletei

Tisztelt Gazdák!

A szolgáltatás kapacitás hiányában új páciensek számára csak korlátozottan érhető el. Első sorban azon kedves gazdák kedvenceinek ellátását tudom vállalni, akikhez már korábban is én jártam. Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas kiszállási időszak:

(Amennyiben a gazdi a telefonos egyeztetés alkalmával erre az időszakra kéri a kiszállást. SÜRGŐSSÉGI, AZONNALI HÉTVÉGI KISZÁLLÁS NINCS!)

Hétköznap: 20.00-22.00
Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon: 10.00-20.00

Éjszakánként, és hétvégén a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>