Állatorvos Budapesten? - budapesti állatorvos.hu

Idősödő kutyák gondozása

 

Mire figyeljünk, mit tehetünk, ha idősödni látjuk kedvencünk

A kutyáknál az öregedésáltalában 6-7 évesen kezdődik, gazdáik nem mindig veszik észre fokozatosan kialakuló jeleit, hiszen naponta találkoznak kedvencükkel. Az egyes kutyafajták várható élettartama más és más, függ a fajta méretétől, de egyéb tényezők is befolyásolják (lakókörnyezet, napi mozgásmennyiség, elhízás mértéke, korábbi veleszületett, és szerzett betegségek). A nagy testű kutyafajtáknál kb. 5 évesen köszönt be az idős kor, a kistestű fajták, vagy sok keverék fajtájú kutya esetében hosszabb a várható élettartam, később vehetők észre az öregedés jelei.

A kutya
életkora

A kutya életkora
emberévekben mérve

Kistestű
(15 kg alatt)

Közepes testű
(15-45 kg)

Nagytestű
(45 kg fölött)

0,5

15

10

8

1

20

18

14

2

28

27

22

3

32

33

31

4

36

39

40

5

40

45

49

7

44

51

58

7

48

57

68

8

52

63

75

9

56

69

85

10

60

75

94

11

64

80

100

12

68

85

-

13

72

90

-

14

76

95

-

15

80

100

-

Az idősebb kutyáknak speciális igényeik vannak. Körülbelül 7 éves kor után a kutyák immunrendszerének és egyes szerveinek csökken a teljesítőképessége.

Az állatorvos szemszögéből nézve, a következőknek van kiemelt jelentősége: az idősödő szervezetben átlagosan 30-50%-kal csökkenhet a légzés hatékonysága, a szívműködés és a vesék kapacitása, az immunrendszer működése meggyengül, és az addig jellemző élettani igények megváltoznak. Az állatok oxigén-, víz- valamint egyes vitaminok iránti igénye megnő. Minél idősebb az állat, annál nagyobb az esélye, hogy egy, vagy több betegség alakul ki, pl. egy 13-14 éves kutyában nem ritkán egyszerre 4-5 betegség is megjelenhet.

Az idős kutya különleges, a korábbiaktól eltérő bánásmódot igényel, figyeljünk oda erre! Megfelelő táplálékot adjunk neki; az állatoknak is romlik a látása, hallása, növekszik a reakcióidejük – legyünk türelmesebbek velük. Egy öreg kutyának nyugodt életre van szüksége, ne erőltessünk semmit, amit nem szívesen csinál.

A geriátriai vizsgálat lényege az idősödő kutya teljes-, vagy majdnem teljes kivizsgálása.

Ez magában foglalja a vérvizsgálatot (mennyiségi és minőségi vérkép, biokémia, vértesztek, hormonok, stb.), vizeletvizsgálatot, röntgen-, EKG- és ultrahangvizsgálatot, a legfontosabb fizikális vizsgálaton kívül. Ezeket a vizsgálatokat érdemes már a kutya hatéves korától elkezdeni és ajánlatos legalább évente megismételtetni. Az így kapott leletek tájékoztatást adnak az állatorvosnak a kutya általános állapotáról. A vizsgálatok lényege pedig éppen az, hogy így az idejében felfedezett elváltozások gyógyítási kilátásai lényegesen jobbak, mint az elhanyagolt, vagy csak későn felfedezett eseteké.

Vannak azonban olyan jelek, amiket még a laikus szem is képes észlelni.

Testsúly

Az elhízás megrövidítheti a kutya életét, szívbetegséghez, májelégtelenséghez, cukorbetegséghez vezethet.

súlycsökkenés egyik leggyakoribb oka a veseelégtelenség, amely folyamatos fehérjevesztéssel jár. A vesék általában az első szervek, amelyeken meglátszanak az öregedés jelei. Gyakran utal a vesebetegségre a fokozott vízivás, amelyet nagy mennyiségű vizeletürítés kísér.

Súlycsökkenést okozhatnak még emésztési rendellenességek, nem, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség, valamint egyes daganatos kórképek is.

Bőr, szőrzet

Főleg sötétebb színű állatokon figyelhető meg az őszülés az arcorri részen.

Az idősebb szervezet kevesebb vizet raktároz, ezért a bőr szárazabbá és rugalmatlanabbá válik.

Általában szimmetrikus szőrhullást okoznak a szervezet hormonális zavarai (Cushing-kór, pajzsmirigy alulműködés, Setolli-sejtes tumor)

A bőrön megjelenhetnek jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások.

Szájüreg

Leggyakrabban az állatok lehelete válik bűzössé. Ennek leggyakoribb oka a fogkövesség, valamint ennek következtében kialakuló ínygyulladás és fogszuvasodás.

Szem

szemlencse is gyakran elhomályosul idősebb korban, ennek eredményeként kékes vagy szürkésfehér homály borítja a szemlencsének azt a részét, amely a pupillán keresztül látható

Légzés

A megterhelés, vagy fokozott izgalmi állapot hatására kialakuló köhögés jelentkezhet légcső összeesése, vagy vérkeringési rendellenesség következtében. Köhögést okozhatnak továbbá a tüdőt érintő, eleinte tüneteket nem mutató krónikus elváltozások is. (COPD, tüdődaganat)

Keringés

A mozgás közbeni gyors elfáradás, vagy mély köhögés szívbetegségre utalhat.

A fogyás, csökkent étvágy, de emellett növekvő hasterime, illetve a hűvös tapintatú, esetleg duzzadt végtagok is utalhatnak keringési rendellenességre.

Kutyákbanmagas vérnyomásról beszélhetünk, amennyiben a vérnyomás minimum két alkalommal mért értéke 180/120 felett van. Másodlagos hypertonia kialakulására következő betegségek mellett számíthatunk: vesebetegségek, hormonális megbetegedések (diabetes mellitus, Cushing-kór, pheochromocytoma, hyperthyreosis), elhízás.

Az elhanyagolt hypertonia következtében szem-elváltozások (reretinaleválás, bevérzések a szemen stb.), szívbetegségek (bal kamra hypertrophia, szívbillentyű elégtelenségek), vesebetegségek, és agyvelő elváltozások alakulhatnak ki.

Kiválasztás

Vesebetegség előjele lehet a fokozott vízivás, és/vagy a nagy mennyiségben ürülő hígabb, világosabb színű vizelet.

Vizeletcsepegés oka lehet idősebb ivartalanított szukáknál a hormonális egyensúly felbomlása, kan kutyáknál prosztata megbetegedése is okozhat hasonló tüneteket.

Mozgás

Idősebb korban gyakran jelentkeznek az ízületi megbetegedések különböző formái.

Idős korban gyakrabban alakulnak kicsontdagantok.

Hormonális működés

A fokozott vízivás, eleinte súlygyarapodás, majd súlycsökkenés, a szemlencse elhomályosodásacukorbetegségre is utalhatnak. Az egészséges kutyák vércukorszintje 2,5-6 mmol/l érték között változik.

Fáradékonyság, elhízás kialakulhat pajzsmirigy alulműködés következtében is.

Az elhízás, elvékonyodó, szárazabb tapintatú bőr, gyér szőrzet mellékvese működési zavarra is utalhat.Dr. Polgár Csaba

vissza

Kapcsolat

Orvosaink 7-22 óra között hívhatóak.

Betegellátás telefonon előre egyeztetett időpontban, Budapest közigazgatási határán belül.

BUDA: Dr. Polgár Csaba
+36-30-725-14-06

PEST: Dr. Gazsi Nóra

Tisztelt Gazdák! A szolgáltatás a pesti oldalon egészségügyi okokból határozatlan ideig szünetel! Megértésüket köszönöm!

Emeltdíjas időszak:

Hétköznap: 20.00-22.00
Szombaton: 14.00-22.00
Vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapokon: 7.00-22.00

Éjszakánként, és amennyiben hétvégén, vagy munkaszüneti napokon mi nem vagyunk elérhetőek, a következő ügyeleti lehetőségek közül választhat:

Ügyeletek >>>